keskiviikko 9. marraskuuta 2016

LPG osa 1 - Sporttihoidoista spurttia palautumiseen!

Olet ehkä törmännyt joskus kirjainyhdistelmään LPG. Tai kenties kuullut, kun joku on kertonut käyneensä LPG:ssä. Mutta mikä ihmeen LPG?
LPG on hoitomuoto, joka sai alkunsa ranskalaisen Louis Paul Guitayn toimesta vuonna 1986. Keksintö sai inspiraationsa ihan kirjaimellisesti keksijänsä selkänahkasta, sillä 70-luvulla hän Guitay vammautui vakavasti. Tuolloin palovammoja sekä leikkausarpia hoidettiin manuaalisin menetelmin. Hoidot saattoivat olla kestoltaan useiden tuntien mittaisia. Guitay oli hoitoihin tyytymätön, sillä niiden teho vaihteli hoidon antajan osaamistason mukaan ja oli...noh, suoraansanottuna pitkäpiimäistä. Näin hän sai idean laitteesta, joka hoitaisi saman työn tehokkaammin ja nopeammin.

Alunperin tämä imun ja rullauksen yhdistelmään perustuva menetelmä olikin käytössä juuri palovammojen ja arpikudoksen hoidossa. Nykyään LPG:n käyttö on kuitenkin laajentunut ja sitä käytetään mm. fysioterapiassa, palautumisen edistämisessä urheilijoilla ja aktiiviliikkujilla sekä esteettisissä hoidoissa. Vekotinta ei voi siis parjata yksipuolisuudesta. Laite on mitä mainioin kivunlievitykseen ja turvotuksen poistamiseen, mutta sillä voidaan myös muokata kehon ongelmakohtia. Kyllä, tällä laitteella voidaan halutessaan antaa kyytiä selluliitille ja kohottaa kasvojenkin ilmettä!
Fysioterapeutti Eveliina Rauhansalo

LPG:n käyttömahdollisuuksia ovat muun muassa:
Health/Terapia
  • kiputilojen ja lihasjäykkyyksien lievittäminen
  • vähentää turvotusta ja nopeuttaa kuona-aineiden poistumista
  • leikkausten jälkitilat, reuma, fibromyalgia yms.

Sport/Urheilu
  • valmistelee lihaksia liikuntasuoritukseen
  • edistää palautumista
  • edistää urheiluvammojen paranemista

Beauty/Esteettiset hoidot
  • tasoittaa ihoa
  • vähentää rasvakudosta ja kiinteyttää
  • madaltaa ryppyjä
  • korjaa ihon rakennetta ja vahvistaa kollageenisäikeitä


Miten homma sitten toimii? LPG-hoitolaitteen pää on kuin imurin suutin, jonka sisällä on pyörivät rullat. Kun kone laitetaan päälle se alkaa imeä samalla kun sen rullat alkavat pyöriä valittuun suuntaan. Alipaineimun ja rullauksen yhdistelmä parantaa  imunestekiertoa sekä verenkiertoa ja muokkaa kudosta. Hoidon tehoon vaikuttaa hoito-ohjelma, joka valitaan vaivan ja  halutun hoitotuloksen perusteella. Esimerkiksi vamma-alueella tavoitteena on parantaa kudoksen aineenvaihduntaa, jolloin kuona-aineiden poistumista saadaan joudutettua ja vamma-aluetta ravittua paranemisprosessin edistämiseksi. 

Sattuuko? Ei satu. Hoitoa on kehuttu jopa miellyttävämmäksi kuin hierontaa ja se sopii herkkänahkaisemmallekin henkilölle. Laitteessa on myös paljon säätömahdollisuuksia, joilla saadaan valittua kullekin käsittelyalueelle varmasti miellyttävin ja sopivin teho, joka tuntuu hyvältä.

LPG on hoitomuotona mieleinen monille urheilijoille. Hoidossani piipahtanut fitnessurheilija Milla on käynyt LPG-hoidossa säännöllisesti ja piipahti LPG-huoneen pöydällä vielä viikko ennen fitnessin SM-karsintakilpailuja. LPG:ssä käsittelimme erityisesti jalkojen ja alavatsan seutua. Fitness on lajina haastava, sillä kovien treenien lisäksi kilpailijoiden on dieetattava. Se aiheuttaa keholle stressiä ja luo palautumiselle vielä suuremmat haasteet. Jossain vaiheessa tällainen saattaa  näkyä viimeisinä viikkoina kehon heikommassa palautumisessa ja erityisesti jalkojen nesteilynä. Jalkoihin saatiin hoidossa mukava, rento tunne ja nesteet liikkumaan, kuten tarkoitus olikin.







Millan kommentti: "Hoito tuntui todella rentouttavalta, eikä yhtään kivuliaalta, vaikka jotkut ovat näin väittäneet. Hoidosta oli todella hyötyä nestekierrolle - hoito ja runsas veden juominen poistivat  nestettä yli kilon!"

Myös poseeraustreenit ja viimeiset treenirutistukset sujuivat hoidon jälkeen kevyemmin askelin.


Seuraavassa osassa käymme läpi esteettisiä hoitomahdollisuuksia, pysyhän siis kuulolla!

- Eveliina Rauhansalo











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti